Digitarium suljetaan Joensuussa

Mutta toiminta jatkuu uudessa muodossa! Lisätietoja alla olevissa artikkeleissa.

Digitariumin tutkimustyö on siirtynyt alkuperäiseen kotiinsa, Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon www.luomus.fi. Vuosina 2018-2020 keskitytään ICEDIG H2020 hankkeen toteutukseen ja koordinointiin.

Ulkopuolisille asiakkaille suunnattuja digitointipalveluita ja digitointilaitteiden rakentamista jatkaa yrityksen Sertifer Consulting Oy yksikkö Bioshare Labs www.bioshare.com.

Digivientiä Ilomantsista Berliiniin

LEHDISTÖTIEDOTE 18.10.2017

Ilomantsilainen yritys Sertifer Consulting Oy on sopinut toimittavansa Berliinin luonnontieteelliselle museolle automaattisen digitointilinjaston. Sopimuksen arvo on noin 120 000 euroa.

Berliinin museolla on noin 30 miljoonaa kokoelmanäytettä, joista suurin osa on neulaan pistettyjä hyönteisiä, mutta myös lintujen ja nisäkkäiden nahkoja ja luurankoja. Niiden tiedot täytyisi saada Internetin kautta tutkijoiden, viranomaisten ja kansalaisten käyttöön ympäri maailman. Tämän tavoitteen saavuttamista auttaa vain automatisoitu digitointi, kuvankäsittely ja tekoäly.

ICEDIG hankkeelle H2020 rahoitusta

ICEDIG hankehakemus sai erinomaiset arviot Euroopan Komissiolta (14,5/15 pistettä) ja oli paras 39 kilpailevan hakemuksen joukossa. ICEDIG eli Innovation and Consolidation for large-scale Digitisation of natural heritage –hankkeen rahoituslähteenä on H2020 Design Studies for new research infrastructures. Hanketta koordinoi Helsingin yliopisto ja se alkaa tammikuussa 2018 jatkuen maaliskuuhun 2020. Hankkeen kokonaisbudjetti on n. 3 miljoonaa €.

Lisätietoja: http://cetaf.org/news/icedig-project-proposal-successfully-evaluated-hor...

Digitariumin tekniikka esillä GBIF-järjestön kokouksessa

Global Biodiversity Information Facility (GBIF) järjestö pitää vuosikokoustaan Helsingissä 24-28.9.2017. Kokouksen aikana osanottajat kävivät katsomassa myös Luonnontieteellisen keskusmuseon digitointilinjastoja, jotka Digitarium on toimittanut.

Digitointi esillä televisiouutisissa

Kaikki tiedot eliölajeista kootaan samaan paikkaan. Katso uutinen MTV:ssä 11.4.2017.

Luonnontieteellisten kokoelmien suurtehodigitointi

BigDig -työpajan kutsu esitelmille ja julkaisuille on avattu. Työpaja pidetään osana 13. IEEE:n kansainvälistä avoimen tieteen konferenssia 24-27 lokakuuta 2017, Aucklandissa, Uudessa Seelannissa. Määräaika julkaisujen lähettämiseen on 30 kesäkuuta 2017. Digitarium on mukana ohjelmatoimikunnassa.

Avoin tiede etenee

Digitariumin työ avoimen tieteen vuoksi ja tietoaineistojen avoimen saatavuuden edistämiseksi on saanut huomiota.

DigiWeb+ sähköinen markkinapaikka digitointipalveluille

DigiWeb+ on uusi internet-pohjainen tallennussivusto luonnonhistoriallisten kokoelmien digitointiin. DigiWeb+ on tarkoitettu näytekuvien selailuun, lajitietojen tallentamiseen kuvista ja tietojen tarkastamiseen, missä vain, milloin vain. Sivustoa voidaan hyödyntää digitointihankkeissa tallennustyön ulkoistamiseen koulutetuille etätallentajille sekä projektin edistymisen seurantaan.

Digitarium esillä ICE 2016 kongressissa

Maailman ensimmäinen automaattinen massadigitoinnin linjasto neulatuille hyönteisille on Digitariumin esityksen (PDF) otsikko, jonka Hannu Saarenmaa piti kansainvälisessä hyönteistieteen kongressissa Orlandossa, Floridassa, Yhdysvalloissa. Digitointi oli esillä myös kahdessa muussa sessiossa, joita vetää Yhdysvaltojen iDigBio -tutkimusohjelma.

Herbaarionäytteiden digitointiin uusi kuvauslinjasto

Digitarium on tuottanut uuden kehitysversion aiemmasta kasvinäytteiden digitointilinjastostaan. Uudessa tuotteessa automaation osuutta on lisätty ja laite on muutettu entistä käyttäjäystävällisemmäksi. Ympyrämuoto mahdolistaa, että vain yksi henkilö riittää laitteen operointiin. Massadigitointiin tarkoitettu laite pystyy digitoimaan tuhansia kasviarkkeja päivässä.