You are herePäiväperhoset suurteholaskennan kohteena

Päiväperhoset suurteholaskennan kohteena


Helsingissä 19-23.5.2014 pidetyssä EGI Community Forum kokouksessa, Yuliya Fetyukova esitteli tutkimuksen päiväperhosten levinneisyyden makroekologisesta mallintamisesta Euroopassa. Malleja laaditaan BioVeL-hankkeen välineillä ja niitä ajetaan EGI:n suurteholaskennan verkostossa. Hanketta toteutetaan Itä-Suomen yliopistossa Digitariumissa.

Levinneisyyden mallintamisella selvitetään ilmaston ja ympäristön muutoksen vaikutusta päiväperhosiin. Perhoset ovat hyviä biologisia indikaattoreita, koska ne reagoivat nopeasti muutoksiin.

Tässä tutkimuksessa mallinnetaan kaikki ne Euroopan päiväperhoslajit, joista on riittävästi aineistoa saatavissa GBIF-verkoston kautta. Lajeja on 344. Jokaiselle lajille lasketaan historiallinen ja nykyinen levinneisyys ja sen mahdollinen siirtymä eri aikoina. Historiallisen levinneisyyden mallintaminen on tärkeää, jotta muutosten suuruus eri aikoina ilmaston muuttuessa voidaan analysoida. Tavoitteena on selvittää, kuinka monen lajin levinneisyysalue on laajentunut ja kuinka monen supistunut jaksojen 1960-1990 ja 1991-2013 välillä. Levinneyys mallinnetaan myös tulevaisuuteen, vuoteen 2050 saakka.

Lisätietoja BioVeL-hankkeen sivustolta, ja oheisista dioista.

Yllä: Yuliya Fetyukova pitämässä yleisistuntoesitelmää Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa.